چرا از انجام کارهایمان عقب میمانیم؟
چرا از انجام کارهایمان عقب می مانیم؟
در زندگي روزمره ما موقعيت هايي به وجود مي آيد كه بر سر دو راهي تصميم گيري ميمانيم. مثل وقتي كه به مشتري وقت تحويل پروژه اي را براي هفته آينده داده ايم و ميدانيم اگر بي وقفه كار نكنيم، پروژه را به موقع تحويل نخواهيم داد. اما باز هم براي آخر هفته با دوستانمان برنامه ميريزيم و به تعطيلات آخر هفته ميرويم.
يا مثلا چند روزي بيشتر تا امتحان مهمتان باقي نمانده اما ترجيح ميدهيد فعلا با دوستتان چت كنيد. يا اينكه امروز قرار بوده دستي به سر و گوش منزلتان بكشيد، لامپ هاي سوخته را تعويض كنيد، شير آب را تعمير كنيد و كارهاي مربوط به مهمان هاي شبتان را انجام دهيد، اما ترجيح ميدهيد فعلا سريال مورد علاقه تان را تماشا كنيد.
یا با خودتان ميگوييد با شروع هفته جديد به باشگاه ميروم، شش ماه ديگر شغلم را عوض ميكنم، بعد از مهماني فرداشب رژيم ميگيرم، آخر ماه تكليفم را با رئيسم مشخص ميكنم و … . از اين قبيل مثال ها زياد است كه ممكن است همين الان چندتايي نيز به ذهن خودتان هم رسيده باشد. موضوعي كه اينجا مطرح است رفتاريست به نام اهمال كاري.
.
اهمال کاری یعنی چه؟
يعني به تعويق انداختن انجام يك كار يا وظيفه واجب براي انجام كار ديگري كه از انجام دادنش لذت بيشتري ميبريم.
چطور متوجه شويم كه در حال اهمال كاري هستيم؟ وقت هايي كه بيش از حد كاري را پشت گوش مي اندازيم. يا قبل از انجام كاري كه ميدانيم بالاخره بايد انجامش بديم احساس خستگي ميكنيم. يا براي انجام دادن كارهايي كه دوستشان نداريم تنبلي ميكنيم.
اهمال کاری چه تفاوتی با تنبلی دارد؟
وقتي از اهمال كاي سخن ميگوييم، منظور تنبلي نيست. شما ممكن است آدم تنبلي نباشيد اما اهمال كار باشيد. يعني ترجيح بدهيد آن كاري را در اولويت قرار دهيد كه در اولويت نيست اما شما از انجام دادنش بيشتر لذت ميبريد و كار مهمتر و واجب را به زماني ديگر موكول كنيد.
ممكن است شما از نظر شغلي، جايگاه خوبي داشته باشيد. اما اگر يك سري از اهمال كاري ها را انجام نميداديد، الان در موقعيت بهتري قرار داشتيد. بعبارتي شما اكنون توانايي مديريت را داريد و لايق آن هستيد، اما بخاطر اهمال كاري هايتان چند ساليست كه در سمت معاونت باقي مانده ايد. اهمال كاري، رضايت شما را از زندگي كم ميكند و همين نارضايتي موضوعي كه نسبت به آن اهمال كاري كرده ايد را هرروز برايتان بزرگ و بزرگتر جلوه ميدهد. بغير از اين دائم استرس اينكه يك كار انجام نشده داريد بلاي جانتان است.
یک آزمایش جالب
دانشگاه استنفورد در سال 1970 تحقيقي را روي بچه هاي 4-6 ساله انجام داد كه طي آن تحقيق از آن ها خواسته شد در اتاقي بمانند و فردي وارد اتاق ميشد و يك شيريني به آن ها ميداد. و به آن ها گفته ميشد ميتوانند همان موقع شيريني را بخورند يا ميتوانند 15 دقيقه صبر كنند و بعد يك شيريني ديگر هم به آن ها داده ميشد. پس هر كودك دو انتخاب داشت: يا همان اول شيريني را بخورد يا يك ربع صبر كند و بعد از يك ربع دو تا شيريني بخورد. دوربين هايي كه در اتاق بودند رفتارهاي جالبي از واكنش بچه ها نشان دادند. برخي از آن ها به محض بيرون رفتن آن فرد از اتاق شيريني شان را خوردند. عده اي هم 2 الي 3 دقيقه صبر كردند اما نتوانستند تحمل كنند و آن ها هم شيريني شان را خوردند. برخي هم رفتارهاي بامزه اي از خود نشان ميدادند. شيريني را بو ميكردند، نزديك دهنشان ميبردند يا اداي گاز زدن و خوردن شيريني را درمياوردند و خودشان را در حال خوردن شيريني تصور ميكردند. اما بعد منصرف ميشدند و شيريني را سرجايش ميگذاشتند. در نهايت حدود يك سوم از آن بچه ها توانستند خودشان را تا پايان آن يك ربع كنترل كنند و بعد دوتا شيريني براي خوردن داشته باشند. نكته جالب تحقيق اين بود كه چند دهه بعد وقتي زندگي اين بچه ها را بررسي كردند آن هايي كه تا آخر اين يك ربع توانستند خودشان را كنترل كنند، به مراتب انسان هاي موفق تري بودند.
نكته اي كه از اين تحقيق ميتوانيم متوجه شويم اين است كه اگر بتوانيم گاهي اوقات از شيريني هاي زندگي دست بكشيم و آن شيريني ها را در لحظه نخوريم و مدتي صبر كنيم در ادامه ميتوانيم شيريني هاي بيشتر و خوشمزه تر و بهتري را براي خوردن داشته باشيم. طبق اين آزمايش اهمال كاري يعني شيريني هايي كه نبايد الان بخوريم اما ميخوريم.
دلایل اهمال کاری در کارها
دليل هايي كه براي اهمال كاري هايمان مي آوريم چه چيزهايي هستند؟ يكي از دلايل اين است كه با خودمان ميگوييم ميخواهم انجامش بدهم اما وقتش را ندارم. در حقيقت داريم خودمان را گول ميزنيم. يعني كاري جايگزين و غيرضروري را پيدا ميكنيم تا كار اصلي مان را انجام ندهيم. يكي ديگر از بهانه هايي كه براي خودمان مي آوريم اين است كه به خودمان ميگوييم در حقيقت من كارم را به تعويق نمي اندازم فقط صبر ميكنم تا بعدا در موقعيت بهتري انجامش دهم. يا اولويت بندي اشتباه انجام ميدهيم. بعضي وقت ها براي فرار از انجام مسؤليتمان ميگوييم زندگي كه انقدر كوتاست پس چرا من اين كار خسته كننده را كه علاقه اي هم به انجام آن ندارم انجام بدهم؟ با اينكه قلبا خودمان هم ميدانيم كه اگر آن كار انجام شود چه نتايج خوشايندي برايمان دارد. اما باز هم با اين بهانه ها از زير بار آن شانه خالي ميكنيم.
مهم اين است كه شما بدانيد هر زمان كه بخواهيد ميتوانيد خودتان را تغيير دهيد. فقط كافيست كه بخواهيد و اراده كنيد و بر اساس دانسته هايتان اقدام كنيد.
تمرین کنیم
الگوهاي اهمال كاريتان را پيدا كنيد. مشخص كنيد چه زمان هايي و در چه كارهايي و چه موضوعاتي اهمال كاري ميكنيد.
بنويسيد كه دليلتان براي اين اهمال كاري چيست؟ (يعني دوستش نداريد، بلد نيستيد،انجام آن كار برايتان دشوار است و … )
و بنويسيد جايگزينتان براي آن اهمال كاري چيست؟ (فضاي مجازي ، تلفن صحبت ميكنيد، پلي استيشن بازي ميكنيد يا هرچيز ديگري)
با نوشتن اين موارد تكليفتان با خودتون و موضوعاتي كه در مورد آن ها اهمال كاري ميكنيد روشن خواهد شد و ايراد كارتان را متوجه ميشويد و تلاش ميكنيد تا آن را اصلاح كنيد.
مطمئن باشيد تا همينجا گامي بزرگ در جهت كاهش اهمال كاريتان برداشته ايد.
مرتضی محمدی نژاد
مرتضی محمدی نژاد در سال 1381 با تأسیس مجموعههای نسیمگستر و پیشتازان موفقیت، فعالیت خویش را در عرصه کارآفرینی آغاز نمود. اکنون وی مالک چندین برند برتر کشوری میباشد. از جمله آن ها میتوان به شرکت ها و مجموعههای آرمیتا، تیسا، آکو و ونوس نام برد.
سایر نوشته های مرتضی محمدی نژادمطالب زیر را از دست ندهید
چرا دروغ می گوییم؟
ولخرجی با طعم نژادپرستی
ذهن شیشه ای
احترام به خود
چرا داشتن هدف امری ضروری هست؟
منت گذاشتن از نشانه های حقارت
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
استاد گرامی مطالب مقاله بسیار عالی وکاربردی بود سپاسگزارم
بسیار ممنون از شما دوست گرامی … موفق و شاد باشید
واقعا عالی بود
صریح
شفاف
کاربردی
ممنون از شما دوست گرامی